niedziela, 14 października 2012

Odc. 2: Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen w kuchni

W drugim odcinku mówiliśmy o kuchni św. Hildegardy z Bingen, czyli m. in. o:
  • złotej zasadzie umiaru
  • zastosowaniu orkiszu i kasztanów w kuchni
  • przyprawach: galgancie i bertramie oraz nasionach babki płesznik
  • ciasteczkach energetyzujących i odstresowujących
  • leczeniu kamieniami szlachetnymi, np. chalcedonem
Podyskutowaliśmy też o zamiennikach cukru, metodzie gotowania "sous-vide" oraz o stempelkach do ciasteczek.

Odcinek nagrał się w kilku częściach, a zachował jedynie link do części ostatniej, poniżej:
Odc. 2 cz. 4 ostatnia 

Najważniejsze przepisy z drugiego odcinka znajdziecie jak zwykle na moich blogach: misiegotuje (naleśniki z mąki kasztanowej z orzechową ricottą, podgrzybki z kaszą gryczaną niepaloną)  i misiepiecze (energetyzujące herbatniczki).

A na odc. 3 zapraszam już 21 października o godz. 16:00 do wltv

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz