niedziela, 3 marca 2013

Odc. 16: Dieta przeciwmiażdżycowa


W odcinku szesnastym mówiliśmy o diecie przeciwmiażdżycowej  na podstawie książki "Rewolucja serca" Kilmera i Marthy McCully. Było m.in. o:
  • homocysteinowej teorii powstawania miażdżycy i chorób serca
  • produktach zawierających witaminy B6, B12 i kwas foliowy
  • betainie
  • likopenie
  • micie teorii cholesterolowej
  • oksycholesterolu
  • flawonoidach
  • argininie
  • kwasach wielonienasyconych omega-3 i omega-6
  • czerwonym winie.
W programie pojawiły się przepisy na:
  • sałatkę z brokułów z olejem z pestek dyni
  • okonia w migdałowej panierce
  • placuszki bananowe
  • bezalkoholową Bloody Mary
  • wegańskie ciasto bananowo-orzechowe.
Było sporo informacji o właściwościach zdrowotnych głównych składników potraw przygotowanych na żywo:  banany, pomidory, brokuły, migdały.

Najważniejsze przepisy z tego odcinka znajdziecie na moich blogach: www.misiegotuje.blogspot.com i www.misiepiecze.blogspot.com

Odcinek 16 możecie obejrzeć tutaj oraz w YouTube, a na odcinek 17 zapraszam Was za 2 tygodnie, czyli 17 marca o godz. 16:00 do wltv 



2 komentarze:

  1. Wspaniały i pouczający blog:)Dziękuję za włożoną w jego prowadzenie pracę i świetnie prowadzone audycje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, już niedługo kolejne:)

    OdpowiedzUsuń