niedziela, 23 czerwca 2013

Odc. 22: Wstęp do makrobiotyki

Odcinek 22. KzZ został przygotowany w oparciu o książki Anny Czelej pt. "Lato w kuchni 5 przemian" oraz Stanisławy Olko pt. "Makrobiotyka w polskiej kuchni". Mówiliśmy o:
  • właściwościach odżywczych cukinii i moreli
  • potrawach o tendencjach jin, jang i neutralnych
  • proporcjach pomiędzy różnymi produktami na diecie makrobiotycznej
  • narządach i smakach w odniesieniu do tendencji jin i jang
  • przykładowych przepisach kuchni makrobiotycznej: pory duszone z rodzynkami, naleśniki makrobiotyczne - przepisy z książki Stanisławy Olko, str. 163, 142
  • wodorostach - bardzo wstępnie
  • batatach.
A oto potrawy, które powstały na ekranie:
  • wegekotlety i cukinia faszerowana, przepisy z "Lato w kuchni 5 przemian", str. 109 i 139;
  • morelowy kogel-mogel.

Poleciłam Wam także ten przepis na pyszny koktajl ogórkowy z bloga Vegan Monkey.

Odcinek 22 możecie obejrzeć tutaj oraz w YouTube, a na odcinek 23 zapraszam najpewniej w niedzielę 7 lipca o 16:00 na www.wltv.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz