niedziela, 16 grudnia 2012

Odc. 10: Przepisy wigilijne w nowej odsłonie

W odcinku dziesiątym inspirowanym kreatywną mieszaniną przepisów z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy autorstwa Macieja Szaciłło, Moniki Mrozowskiej-Szaciłło oraz ich córki Karoliny Szaciłło mówiliśmy m. in. o tym:

  • jak tradycyjne potrawy świąteczne przedstawić w nowej, nieco awangardowej odsłonie smakowej (barszcz, curry z soczewicy, śledzie w marynacie, a nawet śledzie w sosie bananowym)
  • jak zrobić domowy makaron buraczany oraz makaron orkiszowy z siemieniem lnianym
  • jak upiec własne sezamki
  • jak przygotować cukier puder z cukru trzcinowego wykorzystując do tego elektryczny młynek do kawy
Na żywo powstało nadzienie do pierogów-cukiereczków z cukinii, szałwii, czosnku i sera feta (Pmgis, str. 19).

Omawialiśmy też różne spulchniacze do ciast, te naturalne i te sztuczne, chemiczne: wodorowęglan sodu (czyli soda oczyszczona), proszek do pieczenia oraz kwaśny węglan amonu.

Odcinek 10 możecie obejrzeć tutaj oraz w YouTube.

Wigilijne przepisy na barszcz z malinami oraz curry z żółtej soczewicy znajdziecie na blogu misiegotuje, a przepis na sezamki na misiepiecze.

Na odc. 11 zapraszam Was za trzy tygodnie, tj. 6 stycznia o godz. 16:00 do wltv 

Z serdecznymi życzeniami zdrowych, spokojnych świąt oraz udanej zabawy sylwestrowej i wszystkiego najlepszego w nadchodzącym roku,

Bo Lubiejesc

1 komentarz: